Lloret de Mar, Girona

Mikhail & Ivan Pochekin

Concert de Violí i Viola + Sopar

Horari

19:00h Portes obertes
19:30h Copa de cava
20:30h Concert
21:30h Sopar

Programa del concert

  • Georg Friedrich Händel (1685-1759) – Passacaglia en sol menor, transcripción para violin y viola de Johan Halvorsen (1864 – 1935)
  • Wolfgang Amadeus Mozart (1756 – 1791) – Dúo para violín y viola en Sol mayor KV423

-Allegro
-Adagio
-Rondeau. Allegro

  • Isaac Albéniz (1860 -1909) – “Asturias” (Leyenda) transcripción para violín solo de Mikhail Pochekin
  • Reinhold Gliere (1875-1956) – Dúos para 2 violines Op.49
  • Sergey Prokofiev (1891-1953) – Sonata para 2 violines op.56

-Andante cantabile
-Allegro
-Commodo (quasi allegretto)
-Allegro con brio

Mikhail Pochekin

Si hi ha alguna cosa que a Mikhail Pochekin li ha servit per guanyar-se l’admiració del públic, ha estat el seu carisma artístic, tan expressiu i brillant. Igualment, tant la crítica internacional com moltes de les millors orquestres del món han reconegut el seu mestratge musical. En els darrers anys ha tingut el privilegi d’actuar amb la Stuttgarter Kammerorchester, Sinfonieorchester Basel, Russian National Orchestra, Mariinsky Theater Symphony, Slovak Philharmonic, State symphony orchestra de Rússia “Evgeny Svetlanov” o Lithuanian National Orchestra, entre altres.

Mikhail actua a molts països del món. La música és per a ell un llenguatge universal amb què comunicar-se amb persones molt diferents. En les últimes temporades ha estat acollit amb molt d’entusiasme a festivals i sales de referència com el Centre Cultural “Gasteig” a Munic, l’Auditori Nacional de Música a Madrid, la Sala Txaikovski a Moscou, Schloss Elmau a Baviera, la sala de columnes de la Filharmònica Nacional d’Ucraïna, el Kronberg Academy Festival, la Filharmonia de Colònia, la Sala Gran de la Fundació Mozarteum a Salzburg o The Concordia International Festival of Contemporary Music que porta el nom de la compositora Sofia Gubaidulina. Durant molts anys, Mikhail ha col·laborat amb la fundació Live Music Now per tal d’apropar la música a persones que per si mateixes no poden anar a la sala de concerts.

Recentment, Mikhail ha col·laborat, entre d’altres, amb directors com Vasily Sinaisky, Heinz Holliger, Daniel Raiskin, Iuri Simonov, Kevin Griffiths, Stanislav Kochanovski, Dmitri Matvienko, Mei-Ann Chen, Gavriel Heine, Valentin Uryupin o Sebastian Tewinkel.

El 2019, el segell alemany Solo Musica va llançar l’àlbum “6 Sonatas & Partitas BWV 1001-1006” per a violí només de J.S. Bach. Un àlbum que va ser aclamat per la crítica internacional. La revista Strad va elogiar aquest enregistrament com “un èxit excepcional” i el Süddeutsche Zeitung la va proclamar com “un gran enregistrament”.

Dins la seva activitat artística, les actuacions juntament amb el seu germà Ivan Pochekin hi tenen un paper molt important. El 2018, al segell «Melodiya», tots dos germans van llançar el seu primer àlbum conjunt titulat «The Unity of Opposites» (La unitat dels oposats) en què s’inclouen tant obres per a dos violins de Prokofiev i Gliere com per a violí i viola de Mozart i Michael Haydn.

El 2021, el segell Hänssler Classic va publicar l’enregistrament de Mikhail del Concert per a violí núm. 5 i la Sinfonia Concertant per a violí i viola de W.A. Mozart juntament amb el seu germà Ivan acompanyats per la Stuttgarter Kammerorchester. Ràpidament va seguir una segona col·laboració, el 2022, amb Württembergische Philharmonie Reutlingen dirigida per Sebastian Tewinkel. En aquesta ocasió es van gravar el Concert en el meu menor de Mendelssohn i el Concert per a violí núm. 2 de Bruch.

Mikhail sent un gran amor per la música de cambra. Per ell, aquest és un tipus de conversa absolutament especial entre persones, que reuneix una varietat de músics a l’escenari el resultat dels quals és una comunicació viva, un estudi en profunditat de les obres i un desig comú de transmetre la intenció del compositor al públic . Entre els artistes amb què Mikhail ha compartit escenari es troben WenXiao Zheng, Aylen Pritchin, Wen-Sinn Yang, Kenny Broberg, Jano Lisboa, Gabriel Schwabe, Boris Andrianov, Simon Tetzlaff, Kiveli Doerken, Peter Laul, Iuri Favorin, a més del seu els seus mentors Rainer Schmidt i Ana Chumachenko. Mikhail és cofundador i director artístic del Landshut Kammermusikfestival a Baviera, organitzat per Freunde der Musik e.V. Landshut i que es va celebrar per primera vegada a l’agost del 2023.

Mikhail va néixer al si d’una família molt musical: el seu pare és lutier; la seva mare, professora de violí; i el seu germà gran, violinista i violista. Així que el so del violí ha acompanyat Mikhail des de la seva més tendra infància. A l’edat de cinc anys, va rebre la primera classe sota la tutela de professora G.S. Turchaninova. Anys més tard, va tenir com a tutors els mestres Viktor Tretiakov, Rainer Schmidt i Ana Chumachenco, els ensenyaments dels quals el van canviar per sempre com a persona i com a músic. Així mateix, les classes magistrals i les lliçons amb Christian Tetzlaff van tenir una gran influència en la seva formació artística.

Ja en la seva joventut, el talent artístic de Mikhail va ser reconegut amb premis de prestigiosos concursos internacionals, entre els quals hi ha el Pablo Sarasate a Pamplona, el Premi Rodolfo Lipizer a Itàlia o El Concurs Jascha Heifetz a Lituània. El 2008, Mikhail va rebre el Premi Nacional de violí Pablo Sarasate a Madrid, arran del qual el Reial Conservatori Superior de Música de Madrid el va convidar a fer un recital amb el famós violí d’Antonio Stradivarius “Ex Boissier”, que va pertànyer al gran violinista espanyol.

Ivan Pochekin

Ivan Pochekin és un dels violinistes més brillants de l’escola russa de la seva generació. Va arribar a l’estrellat l’any 2005 després de guanyar el 3r Concurs Internacional de violí Niccolò Paganini a Moscou.

Ivan Pochekin ha actuat sota la batuta de directors tan eminents com Valery Gergiev, Mikhail Pletnev, Vladimir Spivakov, Vladimir Jurowski, Vassily Petrenko, Alexander Sladkovsky, Yuri Simonov, Vladimir Fedoseyev, Gintaras Rinkevičius, Mark Gorenstein, Friedrich Haider, Vassily Sinaisky, Jan Latham -Koenig, Valentin Uryupin i Charles Olivieri Munroe.

Ivan ha participat en diversos festivals, entre ells “The Musical Kremlin”, el Festival de Pasqua de Moscou, “La Folle Journée” a Nantes i “Pianoscope” a Beauvais. El 2008 i el 2013, per invitació de Denis Matsuev, va actuar al festival “Crescendo” a Kaliningrad i Pskov i al festival “Stars on Lake Baikal” a Irkutsk. El setembre de 2014, el violinista va tenir l’honor de tocar el llegendari ex violí Paganini de Carlo Bergonzi, cortesia de la família de Maxim Viktorov, durant el Gran Festival de l’Orquestra Nacional Russa quan ell, l’Orquestra Nacional Russa i el mestre Pletnev van interpretar el violí de Niccolò Paganini. Concert núm. 2.

Al llarg dels anys, Ivan Pochekin ha col·laborat amb l’Orquestra Simfònica Acadèmica Estatal Yevgeny Svetlanov de Rússia, l’Orquestra del Teatre Mariinsky, l’Orquestra Nacional Russa, l’Orquestra Filharmònica de Zagreb, l’Orquestra Simfònica de Ràdio i Televisió de la República de Corea, l’Orquestra Filharmònica d’Oviedo, Stuttgarter Kammerorchester i l’Orquestra Simfònica de Basilea.

Ivan Pochekin va començar a tocar el violí als cinc anys sota Galina Turchaninova. Els seus posteriors professors de violí van ser Maya Glezarova, Viktor Tretyakov i Rainer Schmidt. El violinista deu gran part dels seus primers progrés a la seva mare, que li va ensenyar durant una dècada.

El 2002, el músic va debutar a la Gran Sala del Conservatori de Moscou, interpretant el Concert per a violí núm. 2 de Sergei Prokofiev.

L’artista col·labora creativament amb Boris Berezovsky, Henri Demarquette, Tatiana Grindenko, Rainer Schmidt, Alexander Knyazev, Alexander Gindin, Alexander Buzlov i Yuri Favorin.

Ivan Pochekin també toca la viola.

Un company d’actuació especial d’Ivan Pochekin és el seu germà, el violinista Mikhail Pochekin, amb qui juguen com a duo.